Karvon
| Karvon | |
| | |
| Systematiskt namn |
|
|---|---|
| Ăvriga namn |
|
| Kemisk formel | C10H14O |
| Molmassa | 150,22Â g/mol |
| Utseende | Klar, fÀrglös vÀtska |
| CAS-nummer | 99-49-0 2244-16-8 6485-40-1 |
| Egenskaper | |
| Densitet | 0,96Â g/cmÂł |
| Löslighet (vatten) | Olöslig (kallt), lite löslig (varmt) g/l |
| SmÀltpunkt | 25,2 °C |
| Kokpunkt | 231 °C |
| Faror | |
| Huvudfara | |
| NFPA 704 | |
| SI-enheter & STP anvÀnds om ej annat angivits | |
Karvon (Àldre benÀmning karvol) Àr en delvis hydrerad aromatisk keton, som stÄr terpenerna nÀra.
Stereoisomerer
[redigera | redigera wikitext]
Karvon finns som tvÄ former av spegelisomerer ocksÄ kallat enantiomerer: (R)-(-)-Karvon, har en söt mintaktig lukt liksom spearmintlöv. Dess spegelbild, (S)-(+)-Karvon, har en kryddig arom med inslag av rÄg precis som kumminfrön. Enantiomerer har inte alltid dofter som kan skilja dem Ät.
De tvÄ enantiomenerna kan ocksÄ benÀmnas med de Àldre namnen laevo "Ät vÀnster" (L) som hÀnvisar till (R)-(-)-Karvon och dextro "Ät höger" (D) som hÀnvisar till (S)-(+)-Karvon.
Egenskaper
[redigera | redigera wikitext]- 100 ml vÀger ca 96 gram, 100 gram = ca 104 ml.
- Löslig i 48â50 % etanol (löses klart i 20 delar). Om alkohollösningen grumlas Ă€r karvonet förorenat av karven (den rest som Ă„terstĂ„r i kumminolja nĂ€r karvon tagits bort), bestĂ„r till största delen av limonen.
- Löslig i vegetabilisk olja, mineralolja och propylenglykol.
⹠Olöslig i glycerin.
INCI-namn: Carvone
Andra namn
[redigera | redigera wikitext]FörvÀxlingsrisker
[redigera | redigera wikitext]- Oleum carvi = kumminolja.
- Karven = resterna nÀr karvon tagits bort ur kumminolja; mest limonen (en terpen.
Farmakopéerna
[redigera | redigera wikitext]Namn
[redigera | redigera wikitext]- Carvonum
- Carvol
- Oleum carvi
I svenska farmakopéen av 1901 och 1908 Ärs upplagor byttes eterisk kumminolja ut mot karvon. Om ett recept angav kumminolja var det tillÄtet för apoteket att byta ut det mot karvon.
1925 togs emellertid kumminolja tillbaka.
I Tyskland, dÀr karvon var officinell kring sekelskiftet 1800/1900, kallades varan Oleum carvi, men i andra lÀnder betydde Oleum carvi kumminolja.
FramstÀllning
[redigera | redigera wikitext]D-kavron och L-kavron Àr bÄda fÀrglösa till ljusgula vÀtskor, som gulnar i kontakt med luft. De Àr kemiskt identiska, men molekylerna Àr spegelvÀnda och lukten Àr olika.
D-Karvon
[redigera | redigera wikitext]RĂ„varor Ă€r den tyngre delen av kumminolja (50â60 %) och destillat av dillfröolja (35â60 %).
L-limonen (vÀnstervridande limonen) oxiderastill terpenketon (monoterpen och omÀttad keton).
L-Karvon
[redigera | redigera wikitext]RĂ„vara Ă€r grönmyntaessens, som extraheras, utbyte (50â70 %). D-limonen (högervridande limonen) oxideras till terpenketon (monoterpen och omĂ€ttad keton).
Varianter
[redigera | redigera wikitext]MÄnga ytterligare former finns: - dl-, pino-, iso-, cis-, trans-...
HÄllbarhet
[redigera | redigera wikitext]Kavron Àr dÄligt hÄllbar. Skall förvaras mörkt, svalt, tillslutet. Gul fÀrg Àr ett tecken pÄ att karvonet Àr gammalt eller har förvarats fel.
Karvon Àr en olja, som förekommer i kumminolja, dillolja och andra aromatiska oljor, exempelvis grönmynta ocksÄ kallat spearmint. De tvÄ enantiomererna ger olika smak (S)-(+)-Karvon smakar kummin och (R)-(-)-Karvon ger myntasmak.
AnvÀndning
[redigera | redigera wikitext]BÄda karvonisomererna anvÀnds i livsmedels- och smakindustrin. R)-(-)-Karvon anvÀnds Àven för luftfrÀschningsprodukter och, liksom mÄnga eteriska oljor, anvÀnds karvonolja inom aromaterapi och alternativ medicin.
Livsmedel
[redigera | redigera wikitext]Föreningen kan ge smak av kummin, dill och grönmynta och karvon har i Ärhundraden anvÀnds i livsmedel. Naturlig grönmyntaolja Äterfinns bland annat i tuggummin.
Jordbruk
[redigera | redigera wikitext](S)(+)-Karvon anvÀnds för att hindra potatis frÄn att gro och mögla under lagring. I NederlÀnderna marknadsförs föreningen under namnet Talent.
SkadedjursbekÀmpning
[redigera | redigera wikitext](R)-(-)-Karvon har föreslagits för anvÀndning som myggmedel, och Environmental Protection Agency granskar en förfrÄgan att registrera den som en bekÀmpningsmedel.
Förekomst
[redigera | redigera wikitext](S)-(+)-Karvon Ă€r huvudbestĂ„ndsdelen av olja frĂ„n kumminfrön, ca 60â70%, ungefĂ€r 10 ton frön produceras varje Ă„r. Ăven i dillfrön förekommer (S)-(+)-Karvon med ca 40â60%. (R)-(+)-Karvon Ă€r den förening som det finns mest av i eterisk olja frĂ„n flera olika mintarter. Spearmint ocksĂ„ kallat grönmynta (Menta spicata) bestĂ„r av 50â80% (R)-(-)-Karvon och Ă€r en kĂ€lla till naturlig produktion av enatiomeren.
Reduktion
[redigera | redigera wikitext]
VÀnsterklicka pÄ bilden för förstoring
Det finns tre dubbelbindningar i karvon som kan reduceras, produkten av reduktionen beror av reaktanterna och under vilket förhÄllande reaktionen sker. Katalytisk hydrogenering av karvon (1) kan ge antingen karvomentol (2) eller karvometon (3). Zink och Àttiksyra reducerar karvon och ger produkten dihydrokarbonon (4). MPV-reduktion med anvÀndning av propan-2-ol och aluminiumisopropoxid pÄverkar reduktionen av karbonylgruppen och ger endast karveol (5).
Oxidation
[redigera | redigera wikitext]
VÀnsterklicka pÄ bilden för förstoring.
Oxidation av karvon ger olika produkter. vid nÀrvaro av en bas som till exempel bariumhydroxid kan karvon oxideras av luft eller syre och ger en diketon (7). Med vÀteperoxid blir produkten en epoxid (8). Karvon kan klyvas med hjÀlp av ozon och Änga och ger dÄ dilakton (9), medan kaliumpermanganat ger (10).
Referenser
[redigera | redigera wikitext]- Den hÀr artikeln Àr helt eller delvis baserad pÄ material frÄn engelsksprÄkiga Wikipedia, Carvone, 24 januari 2018.
KĂ€llor
[redigera | redigera wikitext]- Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 15. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 96
- Shenet Karvon